IMG-0971.JPG


Met pijn in ons hart zijn ook wij genoodzaakt ons festival te cancelen. De actualiteit heeft de actualiteit van het thema ingehaald…


Iedereen heeft onherroepelijk pijn in zijn of haar leven, in alle soorten en maten. Van kleine pijntjes tot groots en slepend lijden en van liefdesverdriet tot zenuwpijn. Pijn is zowel hyperpersoonlijk als universeel; iedereen heeft het op een zeker moment in het leven, en toch weet alleen JIJ hoeveel pijn je voelt. Praten over pijn doen we liever niet, en we weten vaak ook niet goed hoe we iemand met pijn kunnen troosten. Over onderwerpen als chronische pijn, wat veel voorkomt, is zelfs nauwelijks algemene kennis. Het Besiendershuis in Nijmegen presenteert: Suffering Matters, een festival waar alle soorten pijn welkom zijn. 

Gedurende vijf weken wordt er vanuit verschillende perspectieven, zoals geneeskunde, beeldende kunst, film, yoga, muziek, geloof en geschiedenis, ingegaan op aspecten van het grote thema lijden. Het festival biedt kennis, inzicht en troost in woord, beeld en klank. Suffering Matters vindt plaats in de Stevenskerk, een plek die zowel pijn als verlichting kent. 

Het lijden van Christus natuurlijk, zeker omdat het festival van start gaat op Witte Donderdag. Jaarlijks putten zo’n 150.000 bezoekers troost uit het geloof en het gebouw. Daarnaast wordt tot mei 2020 het bombardement op Nijmegen herdacht. De Stevenskerk is het hart van de stad die 75 jaar geleden zo’n pijn heeft geleden. Dit leed krijgt nadrukkelijk een plaats in het festival, tijdens een avond waarin een parallel wordt gelegd met een andere stad die veel heeft geleden: Nagasaki. 

Bij Suffering Matters halen we pijn uit de taboesfeer. Zo praten we over omgaan met lijden in een talkshow over kanker. Ook is er een workshop over de kracht van rituelen in omgang met pijn. Een kroegtheoloog legt verbanden tussen de kruiswegstaties en het hedendaagse leven, en de sprekers van Mensen Zeggen Dingen delen hun eigen pijnlijke ervaringen. Filmmaker Floor Adams vertelt over haar favoriete pijnlijke films.  Leer naar je eigen lichaam luisteren tijdens een yogales in de kerk, of ga liggen in de kerk voor een intens ligconcert. Er is een lezing over kunstenaar Marina Abramović, over de pijn die zij opzoekt in haar werk, maar ook over hoe haar werk een helende werking kan hebben. En zo vinden ook hoop en troost hun weg in het programma. Kom bijvoorbeeld luisteren naar een live radioshow met de ultieme troostmuziek. 

Kunst biedt de verlichting in het programma van Suffering Matters: in de kerk zijn monumentale kunstinstallaties te zien van Keiko Sato, Martijn Schinkel en Rob Sweere, die de fysieke, mentale en maatschappelijke pijn in beeld hebben gebracht. Writer-in-residence Ilona Verhoeven zal het festival in woorden vatten. Aan de kunst de taak om ons onze pijn even te doen vergeten, ons perspectief erop te veranderen of een gesprek erover te openen. Om de pijn even iets beter te kunnen dragen. 

#sufferingmatters #kusjeerop #bakkietroost #zwaarleven


Zie hieronder de programma-onderdelen. Klik op de foto’s voor aanvullende informatie en toegang tot tickets.





Suffering Matters is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de gemeente Nijmegen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaanfonds en de Provincie Gelderland.


SM logoos subsidienten.jpg