Rob Sweere - INTO
Kunstenaar Rob Sweere heeft pijn in beeld getransformeerd. Kolossale, duistere nachtfoto’s hangen in het noordertransept van de kerk. Schaduwrijke afbeeldingen van bomen, struiken met stekels, cactussen. De rauwe pijn waar deze foto’s naar verwijzen is bijna fysiek voelbaar.
Maar pijn kan ook transformeren in verlossing. Wie onder de foto’s door stapt - gebukt gaat onder de pijn? - komt aan in een andere wereld. Ook hier zijn grote foto’s te zien, maar ze zijn lichter van aard. Het groen en de groei weten hier wel door te dringen. Licht en donker zitten in alles, en zo ook in chronische pijn.
Het contrast tussen buiten en binnen, donker en licht, doet denken aan de middeleeuwse traditie van het triptiek. Doorgaans gesloten, toonde het voornamelijk zijn donkere buitenkant. Alleen op feestdagen werd het drieluik geopend, en liet het de zijde zien die gericht is op het hogere, de verlichting. Een metafoor voor de mooie en de minder fijne kanten van het leven. De grote boom die aan de binnenzijde van Sweere’s werk te zien is, verwijst naar de axis mundi, de wereldboom, in veel religies de verbinding tussen hemel en aarde.
Rob Sweere is bekend van zijn installaties, foto’s en performances waarmee de bezoeker op een door hem aangeboden manier de wereld om zich heen op een intense manier kan ervaren. Bewustwording van de wereld om ons heen, van de immense natuur of zelfs van het onmetelijke universum, maakt dat we onszelf leren kennen. Het universum wat hij hier voor ons creëerde, is gefotografeerd in Mexico.
Voor Suffering Matters voert Sweere ook zijn bekende performance Silent Sky uit. In deze performance worden de deelnemers uitgenodigd om op de grond te liggen, een half uur lang naar de lucht te kijken, en te ervaren wat dat met hen doet. De performance is niet openbaar, maar wordt speciaal aangeboden aan ambulancepersoneel, brandweerlieden en medewerkers van het Radboudumc. Als het om lijden gaat, doen zij het crisiswerk, waarvoor we ze graag bedanken.