De eerste twee afleveringen van de podcast ‘Afslag Maas-Waalkanaal’ zijn nu te beluisteren.

Het Maas-Waalkanaal scheidt Nijmegen, maar kan het ook verbinden? In deze zesleverige podcast gaan Dennis Gaens en Jozien Wijkhuijs op zoek naar verhalen en toekomstplannen

De podcast is gemaakt door Dennis Gaens en Jozien Wijkhuijs in samenwerking met Het Besiendershuis en De Gelderlander.


Proloog 1: Afslag

Toen het werd aangelegd, sneed het Maas-Waalkanaal het dorp Neerbosch doormidden. Tegelijk verbond het de rivieren de Maas en de Waal aan elkaar. Nu, honderd jaar later, is het een grens in het landschap, politiek, sociaal, mentaal. Het verdeelt de stad Nijmegen, dat zich om het water heen heeft gevormd. In deze eerste aflevering nemen we de afslag in een binnenvaartsimulator, horen we hoe het kanaal is ontstaan en welke politieke keuzes er werden gemaakt toen het werd aangelegd.

Proloog 2: Rooilijnen

De grens zichtbaar gemaakt in de gebouwen: welk effect had het Maas-Waalkanaal op de architectuur? 

In deze tweede aflevering wandelen we over de Dorpsstraat, waaraan de oude kerk, pastorie en tramhalte nog te zien zijn. Bij het kanaal houdt de weg abrupt op, om aan de overkant weer verder te gaan. Een kunstwerk van Rob Sweere symboliseert waar de weg vroeger liep. De wijken aan weerszijden van het kanaal hebben zich architectonisch en stedenbouwkundig heel anders ontwikkeld. Met architectuurhistoricus Michiel Kruidenier volgen we de dorpsstraat en zien we doorzonwoningen, rechte hoeken, ongelijke rooilijnen, een bloemkoolwijk en oude boerderijen tussen de nieuwbouwwoningen.


Afslag Maas-Waalkanaal is een vervolg op de podcast Langs de Waal, waarin we onderzoeken hoe mensen het kanaal hebben gevormd en hoe het kanaal op zijn beurt de levens van de mensen vormt. 

Een podcast van Dennis Gaens, Jozien Wijkhuijs en het Besiendershuis. 

Researcher: Pablo van den Boogaard

Muziek: David Tonnaer

Beeld: Jan-Wieger van den Berg

Mogelijk gemaakt door het Architectuur Centrum Nijmegen, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, en het Cultuurfonds. 




Verhalen over het Maas-Waalkanaal? We horen het graag! Mail ons op info@besiendershuis.com