Requiem voor Nijmegen - Ben Luderer
Requiem voor Nijmegen
een korte film van Martijn Schinkel over leven en werk van kunstenaar Ben Luderer.
Premiere van de film 'Requiem voor Nijmegen' een korte film van Martijn Schinkel over het ontstaan van de tekening 'Vogelvlucht van Nijmegen, 1876-1910'.
Te zien tot en met 7 januari 2018.
Deze productie werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof.
Lees het bijzondere openingswoord dat Nina Polak schreef voor de festivalavond op zaterdag 25 november in Doornroosje. Speciale aandacht voor de tekening van Ben Luderer. Klik hier
Een documentaire over de tekening ‘Vogelvlucht van Nijmegen, 1876-1910’ van kunstenaar Ben Luderer
Er bestaat een vrij onbekende maar zeer bijzondere kunsthistorische schat in de stad Nijmegen. Het betreft een fascinerend kunstwerk, waar inmiddels al bijna 50 jaar aan gewerkt wordt. Ook nu nog, bijna dagelijks, door de in Ubbergen wonende kunstenaar Ben Luderer. Het is een levenswerk, een tekening, ontstaan, diepgeworteld in het wezen van een ‘verdwenen’ Nijmegen. De tekening is, zoals Luderer het zelf onlangs noemde ‘een Requiem voor de stad’.
Ben Luderer werd in 1937 in Nijmegen geboren. Als klein kind beleefde hij de oude Benedenstad aan de hand van zijn moeder. Tijdens en na de oorlog zag hij een unieke stedenbouwkundige schat, om allerlei begrijpelijke, maar vaak ook onbegrijpelijke redenen, letterlijk weggevaagd worden.
Een fascinerende combinatie van tekentalent en doorzettingsvermogen tonen nu in 2016, een grote tekening die een reconstructie is van de Nijmeegse benedenstad in de periode 1876-1910. Luderer bedacht bij aanvang een bijzondere projectiemethode waarmee de stad in vogelvluchtperspectief optimaal te zien en te beleven is. Alle informatie die te vinden is in de vorm van schetsen, foto’s, geschriften, bouwtekeningen en ook mondelinge overleveringen zijn verwerkt in dit hallucinerende kunstwerk. De tekening is een gevisualiseerd geheugen van de Nijmeegse benedenstad
Kijken naar de tekening en het besef van al die toewijding en concentratie, maakt je bewust van een totaal andere tijdsbeleving.
In 2017 wordt Ben Luderer tachtig jaar, en, zoals hij zelf zegt: er moet een punt gezet worden, want ‘het’ stopt nooit. Niet één stad heeft een dergelijk bijzondere tekening. De documentaire wil de wortels van dit kunstwerk inzichtelijk maken en daarmee brede aandacht vragen en bewustzijn creëren voor dit unieke document, voor de stad Nijmegen zelf, en daar buiten. De film toont het proces, de wijze van tekenen en de liefde voor de lijn en de stad. Maar ook de ontstaansplek: dat prachtige huisje, met de grote tuin die helemaal is ingericht om een Walhalla te zijn voor bijzondere salamandersoorten, planten en insecten, en daarin ‘die tekening’.
De productie van de documentaire is in handen van het Besiendershuis en Fishionfilm. Museum Het Valkhof organiseert in september 2018 een tentoonstelling over dit werk van Luderer.
Presentatie van de film zal plaatsvinden tijdens deze bijzondere tentoonstelling in Museum Het Valkhof. In de lente van 2017 wordt gestart met filmopnamen en interviews. In de documentaire zullen alle seizoenen terugkeren.
Samenwerkingspartner:
Het derde beeld, Martijn Schinkel
Museum Het Valkhof